Kosarka

Nenad Marković za “Avaz”: S Musom i Nurkićem možemo biti važan faktor na Eurobasketu

Klub u kojem se Nenad Marković (52) najviše zadržao kao trener je turski Gaziantep iz istoimenog dvomilionskog grada na istoku Turske, gdje privodi kraju svoju četvrtu sezonu kao šef stručnog štaba.

Teška liga

Klub je na putu da i ove sezone ostvari planirani rezultat, iako su imali dosta problema koji su ih limitirali u pokušaju da odu iznad okvira osnovnih ciljeva.Gaziantep je trenutno sedmi u turskoj Superligi.
– Za prethodne četiri godine u klubu smo imali najmanji budžet za igrače. Mislim da smo u dobrom dijelu sezone igrali bolje nego je očekivano. Čak mislim da nismo imali povrede koje jesmo u drugom dijelu prvenstva, već sad bismo bili između prvog i šestog mjesta. Nažalost, čitav drugi dio prvenstva nismo odigrali kompletni i uvijek su nam falili jedan ili dva stranca, što je za ekipu, kao što smo mi, previše. Ako uđemo u plej-of, to je dobar uspjeh, a ako ne, za nas je to opet uredu. Glavno je da je sezona prošla bez nekog stresa u smislu ispadanja iz lige, jer je turska liga jako komplicirana, teška i kvalitetna – ističe Marković.
Ugovorom je za klub vezan do kraja tekuće sezone.
– Poslije ćemo razgovarati. Već sam četiri sezone tu, a niko ne može praviti dugoročne planove s obzirom na situaciju. Osim toga, sad su se pojavili neki novi porezi u sportu, tako da će sve to utjecati na budžete klubova i nove ugovore u Turskoj, pa moramo sačekati da vidimo kako će to izgledati – kaže Marković.
Uz vlastiti posao je pratio i dešavanja u Bosni, koja je, ipak, odigrala prvenstvo BiH nakon uvodne krize zbog finansijskih problema, a povodom čega je i sam Marković poslao otvoreno pismo za javnost apelirajući za spas kluba.

Pokrenuta priča

– Pratio sam prvenstvo koliko sam mogao i pokušao da se uključim na početku kako bi se klub pomogao i finansirao, da se nađe novac kako bi se pokrenula priča i ekipa krenula u takmičenje, odnosno da ne dođe do gašenja. Na kraju je sezona u sportskom smislu ispala bolja nego su očekivali. Bosna ne smije zavisiti ni od kakvih donacija, pomoći i nekih reakcija ljudi koje vole Bosnu. Treba da ima sistematsko rješenje, gdje će se omogućiti neka vrsta finansiranja ili će se klub prodati pa postati privatan. Jer sve ovo je od danas do sutra, a tako se ne može praviti nikakav ozbiljan plan i program – napominje proslavljeni košarkaš Bosne i naše reprezentacije.U međuvremenu, veliki uspjeh bh. košarke je ostvaren plasmanom ženske i muške seniorske reprezentacije na Evropsko prvenstvo.
– Fantastičan rezultat. Mislim da je to veliki rezultat za našu košarku i jako bitna stvar. Fantastičan posao su odradila oba selektora. Pokazali smo, kao puno puta dosad, da kao zemlja imamo talenta i da se novi igrači stalno pojavljuju – istakao je bivši selektor BiH (u periodu od 2006. do 2008.).
Uz deseti plasman na EP, naši košarkaši su bili i najuspješnija selekcija u ciklusu kvalifikacija za Eurobasket 2022.
– Vedran Bosnić je preuzeo reprezentaciju u prilično nezahvalnom trenutku, u nekom međuprostoru. Nije se znalo šta se može očekivati, ali je uspio vrlo brzo uspostaviti pobjednički mentalitet i dobru atmosferu. Vraća se i kult reprezentacije, što mislim da je jako bitno i može biti krucijalno u nastavku. Već smo dokazali da imamo jako dobrih igrača i bez onih u NBA ligi, odnosno Džanana Muse, koji se u međuvremenu vratio u Evropu, te Jusufa Nurkića. A s njima dvojicom to je jedna jako ozbiljna evropska reprezentacija. Ako njih dvojica budu mogli pripremati se i igrati za reprezentaciju, mislim da ćemo biti važan faktor na tom Evropskom prvenstvu – smatra Marković.

Imamo dovoljno dobre igrače

Eurobasket 2022. se od 1. do 18. septembra igra u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj, a žrijeb grupa s 24 selekcije će biti održan 29. aprila u Berlinu.

– Šanse je teško prognozirati, prvenstva su takva da zavise od nekog momenta, grupe u kojoj budemo, sreće, da se poklope ostali rezultati, da u pripremama ne bude povreda… Naprimjer, dvije povrede igrača mogu sasvim drukčije usmjeriti pripremu za prvenstvo i promijeniti igru. Ali ukupno mislim da imamo dovoljno dobre igrače da se možemo nositi s većinom evropskih reprezentacija. Naravno, ukoliko budemo kompletni – zaključio je Nenad Marković

Imali smo 13 zaraženih

Osim povreda, Markovićev tim u Turskoj je pogodio i koronavirus.- Imali smo jednu veliku krizu, jer smo imali čak osam zaraženih igrača i pet članova stručnog štaba. Nismo igrali dvije sedmice, a nismo mogli ni trenirati, jer sam od trenera bio zdrav samo ja i četiri igrača. Radio sam s njima četvoricom, dok se drugi nisu oporavili. Nažalost, to nam je svima realnost ove sezone. Mislim da smo tu najgore prošli, jer smo imali odjednom skoro sve igrače zaražene. Pravilo je takvo da moraš imati 6 pozitivnih igrača da bi odgodio utakmicu, tako da je bilo situacija da ti fali 5 igrača, ali i dalje moraš igrati.

Više o temi Nenad Marković

Leave your vote

400 Points
Upvote Downvote

Will Work For Cevapi

Related Articles

Back to top button
close

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.