Zanimljivo

Na današnji dan: Jedinice bivše JNA okupirale i razrušile selo Ravno

Na današnji dan 1846. američki zubar William Morton prvi je upotrijebio anesteziju (etar) prilikom vađenja zuba.1882. Rođen njemački fizičar Hans Wilhelm Geiger, koji je 1928. izumio napravu za otkrivanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka (mjerenje radioaktivnosti), poznatu kao Geigerov brojač.
1912. Srbija i Bugarska objavile mobilizaciju za rat protiv Turske. Prvi balkanski rat, od oktobra 1912. do maja 1913, u kojem su se protiv Turske borile i Grčka i Crna Gora, završen je oslobađanjem balkanskih naroda od turske vlasti.

Okončan berlinski vazdušni most

1949. Okončan berlinski vazdušni most uspostavljen poslije sovjetske blokade zapadnog Berlina krajem juna 1948, tokom kojeg su američki i britanski avioni obavili 277.264 leta i dopremili 2.323.738 tona namirnica.1962. Bijeli rasisti izazvali nerede u Oxfordu u američkoj državi Misisipi kada je, na osnovu odluke federalnog suda, crnac James Meredith upisan na Univerzitet Mississippija, koji su do tada pohađali samo bijelci.
1965. Pripadnici indonežanskog Pokreta 30. septembar oteli su šest generala i pokušali da izvrše državni udar. Generali su nađeni mrtvi 3. oktobra, a protivudarom na vlast je došao general Suharto. Smatra se da je u represalijama protiv komunista i njihovih simpatizera koje su uslijedile pobijeno oko pola miliona ljudi.
1966. Bivši britanski protektorat u Africi Becuanalend stekao je nezavisnost pod nazivom Republika Bocvana. Prvi predsjednik postao je Serece Kama.
1980. U simboličnom podsjećanju na biblijska vremena, Izrael je uveo valutu shekel, koja je zamijenila funtu.

Umro američki seizmolog

1985. Umro američki seizmolog Charles Richter, po kojem je nazvana skala za mjerenje jačine zemljotresa.1988. U SSSR-u je penzionisano pet visokih funkcionera, među kojima i predsjednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta Andrej Gromiko.
1989. Umro Oskar Davičo, koji je između dva svjetska rata u Jugoslaviji pripadao grupi pisaca nadrealista lijeve orijentacije. Bio je jedan od urednika Nove misli (1953-1954). Osamdesetih, u Sarajevu, osnovao je časopis Dalje.
1990. SSSR je normalizovao diplomatske odnose sa Izraelom, prekinute tokom šestodnevnog izraelsko-arapskog rata 1967. i uspostavio pune diplomatske odnose sa Južnom Korejom.

Vojni udar na Haitiju

1991. Vojnim udarom na Haitiju oboren je sa vlasti predsjednik Jean-Bertrand Aristide.1991. Jedinice bivše JNA okupirale i razrušile selo Ravno u istočnoj Hercegovini. Tom prilikom jedinice se opljačkale, zapalile i do temelja uništile selo koje je bilo naseljeno uglavnom hrvatskim stanovništvom.
1993. U seriji jakih zemljotresa u jugozapadnoj Indiji razoreno je 36 sela, a poginulo je najmanje 22.000 ljudi.
1999. Njemački književnik Günter Grass dobio Nobelovu nagradu za književnost. U augustu 2006. Grass je objelodanio da je kao 17-godišnjak bio pripadnik zloglasne nacističke SS jedinice, što je šokiralo javnost. Umro je 13. aprila 2015.
2002. Petnaest ministara inostranih poslova Evropske unije glasalo je da se državama članicama dozvoli da potpišu individualne ugovore sa SAD-om, kojima su američki vojnici i oficiri izuzeti od krivičnog gonjenja od Međunarodnog krivičnog suda u Haagu.
2003. Bivši predsjednik Kriznog štaba Općine Bratunac Miroslav Deronjić priznao pred Haškim tribunalom krivicu za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti. Osuđen je na 10 godina zatvora za zločin nad Bošnjacima u selu Glogova kod Bratunca 1992.

Više o temi Na današnji dan

Leave your vote

400 Points
Upvote Downvote

Will Work For Cevapi

Related Articles

Back to top button
close

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.