Tech

NE ČUVAJTE ŠIFRE na ovim pregledačima – ne pomaže ni anti-virus!

Kompjuter


Foto: Profimedia

RedLine Stealer, zlonamerni malver za krađu informacija, operiše na popularnim platformama kakve su Chrome, Opera i Edge. Analitičari bezbednosti savetuju da se šifre na ovim pretraživačima ne čuvaju.

Zlonamerni RedLine malver moguće je legalno nabaviti na cyber-krime forumima za oko 200 dolara i lako ga je primeniti. Služi za krađu informacija o robi. Bezbednosni centar, AhnLab ASEC, upozorio je da korišćenje auto- login opcije na web browserima nije dobra ideja.

Malver pogađa podjednako i pojedince i organizacije. Analitičari su naveli primer saradnika jedne kompanije, koji je izgubio kredencijale za VPN nalog, što je poslužilo kao osnov da RedLine nekoliko meseci kasnije informacije zloupotrebi i hakuje mrežu kompanije, piše “PCPress”.

Zanimljivo je da u slučaju RedLine-a ne pomaže ni anti- virus, jer ne uspeva da detektuje i ukloni pretnju. Malver cilja na “Login Data” fajl u browserima i skladišti podatke za logovanje u SQLite bazama podataka. Dok su skladišta šifara za browser šifrovana, RedLine je u mogućnosti da razbije šifru, dokle god je logovan kao korisnik. Pošto se malver ponaša kao zaraženi korisnik, može da izvuče šifre sa njegovog profila na pretraživaču.

Chrome enkriptuje šifre uz pomoć CryptProtectData funkcije, izgrađene u Windows-u. Iako je ovo veoma sigurna funkcija koja koristi trostruki DES algoritam i kreira posebne korisničke ključeve za enkripciju, i dalje je moguće dekriptovati, ukoliko ste ulogovani na isti nalog kao korisnik koji je nalog koristio za enkripciju.

Leave your vote

400 Points
Upvote Downvote

Will Work For Cevapi

Related Articles

Back to top button
close

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.