Video

Kruži video muškarca iz BiH kojem se pod testise zavukao poskok, najotrovnija europska zmija!

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrizena osoba mora strogo mirovati, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati

Na društvenoj mreži Reddit, odnosno takozvanom subredditu Croatia, u utorak prijepodne jedan od korisnika objavio je video dramatične situacije navodno zabilježene u Bosni i Hercegovini (čini se da akteri tijekom snimke spominju Šatorsko jezero).

Svjedoči kako se nekom mladiću pod testise zavukao poskok, zmija koju portal Zoološkog vrta Grada Zagreba ističe kao najotrovniju u Europi! Neugodna situacija razriješena je zahvaljujući vrlo spretnoj intervenciji mladićevih prijatelja, koji su pomoću štapa omogućili “taocu gmaza” da ustane i makne se na sigurnu udaljenost.

Snima završava “prijetnjom” jednog od nazočnih da će pojesti zmiju, a pojedini korisnici Reddita iskreno su priznali da bi napunili gaće da ih je takvo što zadesilo u životu.

Inače, originalan zapis objavljen je 19. lipnja 2019. godine na portalu Grude, a redakciji ga je poslao jedan od čitatelja.

Postupak kod zmijskog ugriza

Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Treba provjeriti kada je osoba zadnji put cijepljena protiv tetanusa, te je, ako je prošlo više od 5 godina, potrebno docjepljivanje.

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrizena osoba mora strogo mirovati, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati.

Ne preporučuju se pokušaji isisavanja otrova na mjestu ugriza! Podvezivanje iznad ugrizne rane također nije preporučljivo i ne primjenjuje se jer može dovesti do komplikacija. Eventualnu kompresiju izvode posebno educirani zdravstveni djelatnici u izvanrednim slučajevima.

Neophodno je hitno prevesti ugrizenu osobu u bolnicu

U načelu se hospitalizira svaki slučaj ugriza zmije, ne razmišljajući suviše je li zmija otrovna ili neotrovna.

Danas je općeprihvaćeni stav da se ranica ne zarezuje, otrov se ne isisava, a led se ne stavlja na mjesto ugriza!!!

Antidot za zmijski ugriz (antiviperinum) potječe iz konjskog seruma, a sadrži protutijela koja je konj proizveo nakon što mu je ubrizgan zmijski otrov.

Antiviperinum se daje isključivo u bolničkim uvjetima intravenski, i to samo kada je strogo indiciran, budući da sam antiserum može izazvati ozbiljne, pa čak i po život opasne reakcije

Leave your vote

400 Points
Upvote Downvote

Will Work For Cevapi

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
close

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.