Menu

Nije sve u izgledu: Zašto smo nekim ljudima jako privlačni

Iako fizička privlačnost igra značajnu ulogu u odabiru partnera, nečiji miris i boja glasa itekako su presudni u odabiru, kaže Agata Grojecka (Groyecka), istraživačica sa poljskog Instituta za psihologiju pri Univerzitetu u Vroclavu.

– Atraktivnost igra glavnu ulogu u ljudskoj neverbalnoj komunikaciji i široko je istraživana u različitim poljima savremene psihologije. Istraživači su prikupili uvjerljive dokaze koji podupiru evolucijske funkcije fizičke privlačnosti i njegovu ulogu u našem svakodnevnom životu, dok su u isto vrijeme uglavnom ignorirali značajan doprinos ne-vizualnih modaliteta i odnosa među njima – objasnila je u opširnom izvještaju objavljenom na stranici “Frontiers in Psychology”.

– Zvučni i mirisni znakovi mogu, posebno ili u kombinaciji, snažno uticati na prividnost pojedinca, a time i na stavove i postupke prema toj osobi. Impresivna je količina informacija koje se mogu procijeniti o osobi isključivo od njenog ili njegovog mirisa i glasa – dodala je.

Ona je sa svojim timom proučila 30-godišnje rezultate istraživanja na temu privlačnosti.

– U posljednje vrijeme većina literature usmjerena je na vizualnu atraktivnost, primjerice, privlačnost lica ili tijela. Međutim, literatura o drugim osjetilima i njihova uloga u društvenim odnosima u značajnom je porastu i ne treba je zanemariti – kazala je ova istraživačica.

Ipak, naglašava kako su zajedno – izgled, glas i miris – najbolja kombinacija u izboru pravog partnera.

– Iako su vizualni znakovi doista snažni prediktori procjene ukupne atraktivnosti, na atraktivnost utiče i glas osobe i miris. Zajedno, izgled, zvuk i miris čine ključna osjetila koja obrađuju informacije u vanjskom okruženju, a koje u kombinaciji povećavaju učinkovitost naših postupaka i reakcija. Za razliku od drugih osjetila (okus i dodir), ljudi mogu stvoriti prve dojmove drugih na temelju njihovog vizualnog izgleda, glasa ili mirisa čak i na određenoj udaljenosti, bez uključivanja volje ili svijesti – objašnjava ova stručnjakinja.

– Kombiniranje atraktivnog lica s atraktivnim glasom ili mirisom može rezultirati višim ukupnim prosudbama privlačnosti – naglasila je.

 

Comments

comments

No comments

Leave a Reply

Video

Balkan Kompilacija