Menu

Demonstranti u Boliviji ofarbali gradonačelnicu i javno je ošišali

Desetine hiljada ljudi protestovalo je u petak na ulicama La Paza, prestonice Bolivije, zbog sumnji u zakonitost pobede Eva Moralesa na predsedničkim izborima. U gradu Vintu, opozicione snage su napale gradonačelnicu, ofarbale je i javno ošišale. U nekim gradovima policija se pridružila demonstrantima, a Morales tvrdi da nasilne grupe pokušavaju da izvedu državni udar.

Gradonačelnica grada Vinta Patrisija Arće, bliska predsedniku Evu Moralesu, nije uspela da pobegne besnim demonstrantima, koji su je uhvatili prilikom pokušaja bekstva iz Gradske skupštine. Demonstranti su gradonačelnicu na silu izvukli napolje bosu, celu su je polili crvenom bojom i zatim joj odsekli kosu.

“Uz mene je istina i ne bojim se da kažem svoju istinu. Živim u slobodnoj državi i nećete me ućutkati. Ako me želite mrtvu, ubijte me. I sada kao nekad, kažem, daću život za naš pokret za promene”, rekla je gradonačelnica Vinta.

Građani Bolivije u petak veče protestovali su u nekoliko gradova, a na par mesta pridružila im se i policija, što je dodatni pritisak na predsednika Moralesa posle više nedelja u kojima se osporavaju rezultati prošlomesečnih izbora. U gradu Kočabamba policajci su protestovali na krovu svoje stanice s bolivijskim zastavama.

BolivijaIzvor: AFP/STR

Snimci lokalnih televizija prikazuju policajce i u drugim gradovima kako marširaju uz demonstrante i s njima uzvikuju parole protiv Moralesa. Nacionalni policijski zapovednik i ministar obrane demantovali su da je došlo do šire policijske neposlušnosti, ali su priznali da je bilo pojedinačnih slučajeva.

Ministar obrane zatražio je od stanovnika da ostanu mirni, dodajući da nema planova o mobilizaciji vojske.

Savezni policijski načelnik rekao je u saopštenju da će snage širom zemlje ispuniti svoj zadatak očuvanja reda i mira.

Bolivijski predsednik Evo Moraels rekao je da je demokratija u zemlji u opasnosti, tvrdeći da nasilne skupine pokušavaju izvesti državni udar.

BolivijaIzvor: Reuters/Danilo Balderrama

“Sestre i braćo, naša je demokratija u opasnosti zbog državnog udara koji su pokrenule nasilne grupe kako bi potkopale ustavni poredak”, napisao je Morales na Tviteru.

“Osuđujemo pred međunarodnom zajednicom taj pokušaj protiv vladavine prava”, dodao je bolivijski predsednik. On je u petak uveče sazvao hitnu sednicu s više ministara i vrhovnim zapovednikom oružanih snaga kako bi razmotrili stanje.

Morales (60) je na vlasti od 2006. Ponovno je izabran 20. oktobra na četvrti mandat do 2025. godine, a opozicija tvrdi da su izbori pokradeni. U talasu nasilje koje je usledilo dan posle izbora do sada je život izgubilo troje ljudi, a oko 200 je povređeno. 

https://youtu.be/Pi-m5yTyKeo

Comments

comments

No comments

Leave a Reply

Playlist