in

Greške su ih skupo koštale: Facebook izgubio 50 milijardi dolara

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža nije se mogla pohvaliti baš najuspješnijom godinom, što se drastično odrazilo na njenu vrijednost i položaj na tržištu.

Dionice Facebooka oslabile su u četvrtak ujutro za osam posto nakon što je kompanija u srijedu objavila izvještaj o zaradi u četvrtom tromjesečju 2019. godine. Ovaj pad doveo je do pada tržišne vrijednosti kompanije za čak 50 milijardi dolara i sada ona vrijedi manje od 600 milijardi dolara, pišu NBC News.

Pad u cijeni dionica uslijedio je nakon izvještaja o porastu troškova Facebooka za čak 51 posto u 2019. godini u usporedbi s 2018. Troškovi su usko povezani s poboljšanjima privatnosti i sigurnosti korisnika na kojima ova društvena mreža radi otkad se suočila s javnim kritikama.

Ovi podaci podudaraju se s padom u operativnoj profitnoj marži, s 45 posto u 2018. na 34 posto u 2019.

Osim povećanih troškova u spomenutim područjima, Facebook radi i na promjenama u vezi s reklamiranjem, što usporava njegov razvoj. Iz kompanije kažu da poboljšanja privatnosti u softverima Appleovih iPhonea i Googleovih androida mogu negativno utjecati na targetiranje prilikom oglašavanja na najpopularnijoj društvenoj mreži.

Međutim, troškovi u vezi s privatnošću i reklamiranjem bit će veliki problem i u 2020. godini. Mark Zuckerberg je u srijedu izjavio da će privatnost korisnika u ovoj godini biti prioritet Facebooka.

“Trebat će nam vremena, ali u idućem desetljeću želimo izgraditi reputaciju kompanije koja ima jaku privatnost, koja je stabilna kao i naše ostale usluge”, izjavio je on.

What do you think?

Written by admin

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Ima 92 godine i tri miliona pratilaca na Instagramu: Ovu ženu ničega nije stid

Halid Muslimović na sudu: Bila je pijana, samo sam je gricnuo za rame