in

Baba (92) krenula u prvi razred: Masa ljudi je dočekala ispred škole uz ovacije

Život ne zna za granice!

Iako već korača desetom decenijom života, Gulu Sarac (Gullu, 92) iz severnog turskog grada Sinopa, odlučila je i pored poodmakle starosti, da nauči da čita i piše, prenosi Anadolija.

Narodni kulturni centar u ovom gradu na Crnom moru, pokrenuo je takozvanu kampanju pismenosti, u okviru koje je u Osnovnoj školi „Gazi“ otvoren kurs za čitanje i pisanje, namenjen ženama koje tokom mladosti nisu imale priliku da steknu osnove obrazovanja.

Ovaj kurs trenutno pohađa osam žena, starosne dobi između 40 i 92 godine, među kojima je i Sarac, najstarija polaznica.

Radosna što može osetiti lepotu učionice

Ispred škole okupljeni su brojni građani Sinopa, diveći joj se, dok Sarac uz pomoć štapa ulazi u školsko dvorište. Svojom posvećenošću i voljom za obrazovanjem zadivila je također i svoje učitelje koji joj pomažu da savlada čitanje i pisanje. Osim toga, Sarac je žena koja ponajbolje potvrđuje tačnost narodne poslovice da čovek uči dok je živ.

U razgovoru za Anadoliju, Sarac je istaknula kako je još kao dete izgubila oca i to je bila jedna od prepreka da se upiše u osnovnu školu, a samim tim i da nauči čitati i pisati.

Ipak, ističe kako se nikada nije mogla pomiri s činjenicom da nije savladala čitanje i pisanje, te je čula da postoji jedan ovakav kurs, koji bi joj u tome mogao pomoći. Odmah je, kaže, odlučila da počne.

Želi napisati imena dece i unuka

Iako ima 92 godine, Sarac kaže kako se trudi da pet dana u sedmici dolazi na časove.

– Pre godinu sam izgubila supruga. Moja kćerka je znala koliko želim da savladam čitanje i pisanje. Ona mi je preporučila kurs. Godinama su moja deca pokušavala da mi pomognu, ali ja nikada nisam išla u školu. Sada pet dana u sedmici dolazim na časove. Drago mi je što se ovaj kurs održava u školskim učionicama, tako da bar danas mogu osetiti lepu atmosferu učionice – poručila je Sarac.

Na pitanje novinara kako teku časovi, Sarac odgovara kako već bez problema može čitati određene tekstove, i da sad ulaže mnogo truda kako bi naučila da piše.

– Već mogu da čitam. Uz Božiju pomoć i zalaganje naših učitelja vrlo brzo ću naučiti i da pišem. Želim napisati imena svoje djece i unuka. Hvala svima koji su nam ovo omogućili – poručila je Sarac.

Srbija DanasFoto: Twitter printscreen/@sakriosamime

What do you think?

Written by admin

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

ZAGLAVIO VIBRATOR U ANUSU, CEO DAN MU JE PODRHTAVAO U ZADNJICI: ŽENA ZVALA LEKARE, ONI ZANEMELI KADA SU ČULI CELU PRIČU!

OSTAVILA MUŽA PREKO FEJSBUKA I POSTALA HIT: Prenesite mojoj svekrvi da joj ostavljam sina, neka njoj pijan mokri pored WC šolje! ‘Ebo me voz koji me vama dovezao!