in

Krizni štab: Dijaspora ima još sedmicu dana da donese pare, a onda zatvaramo granice

Krizni štab koji čine najeminentniji stručnjaci u Bosni i Hercegovini zasijedao je danas s Vijećem ministara BiH, a sve zbog pogoršanja epidemiološke situacije u državi. Predstavnici medicinskih ustanova i eksperti su se složili da je situacija bila pod kontrolom do odluke o otvaranju granica za bh. dijasporu, ali i strance.

Zbog novih komplikacija i izazova s epidemiološkom slikom, razmatrane su razne opcije, ali jedna od prvih mjera koja bi ponovno trebala biti uvedena je zatvaranje granica.

„Dijaspora nam je sve. Godišnje nam donose više od 2,5 milijarde maraka. Morali smo ih pripaziti određeni period, da dođu, počaste se novim frizurama, zubima, obnove frižiderski fond s pečenicama, prepečenicama, sirom, ali i donesu pare. Dogovorili smo se da primopredaja eura, dolara i ostalih valuta koje dolaze sa svih kontinenata bude u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. Očigledno da to nije ispoštovano na pravi način. Zato sada imamo situaciju kakvu imamo, i mi nažalost moramo opet posezati za nekim nepopularnim mjerama“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Odluka o zatvaranju granica odmah je proslijeđena u parlamentarnu proceduru. Predstavnici tri konstitutivna naroda su se složili da dijaspori treba ostaviti još sedmicu da donese pare, a onda zemlja eventualno da ide u novi karantin.

InHoReCa | Restorani | Gde se jedu najbolji ćevapi

„Usaglasili smo se da su ovom pandemijom jednako pogođeni i Hrvati, i Bošnjaci, i Srbi, pa tako i hrvatska, i bošnjačka, i srpska dijaspora. Da ne bismo zaglibili u još veću krizu i doživjeli ne daj Bože neki strašniji scenarij, prinuđeni smo razmatrati zatvaranje granica. Međutim, sada smo uputili hitna obavještenja našim ambasadama i konzulatima u svijetu da je našoj familiji, prijateljima, kumovima ostavljeno još tačno sedam dana da donesu šta mogu. Prva je polovina mjeseca, bile su plate, nekima u prvoj, nekima u drugoj sedmici, i upravo zbog toga ostavljamo malo prostora i vremena da se u našu ekonomiju ubrizga još koji milion“, smatra predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović.

izvor: nijeistina.com

What do you think?

Written by admin

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Dečaci pustili crnu udovicu da ih izujeda da bi dobili moći spajdermena, pa završili u bolnici

Kineski respiratori će se prepraviti u automatske nargile