in

Google se suočava s tužbom koja tvrdi da kompanija prati korisnike čak i u incognito modu

Sud iz Kalifornije je nedavno presudio da će se Google morati suočiti s kolektivnom tužbom koja tvrdi da gigant za pretragu tajno prikuplja podatke od korisnika čak i kada koriste incognito mod, kako izvještava Bloomberg.

Tri korisnika su prošlog juna podnijela žalbu, navodeći da Google “upražnjava sveobuhvatno praćenje podataka”, a to praćenje se nastavlja čak i ako korisnici preduzmu mjere za zaštitu svojih privatnih podataka, kao što je korištenje incognito moda u Chrome-u ili privatno pregledanje weba u Safariju i drugim preglednicima. Tužbom se traži odšteta od najmanje pet milijardi dolara.

Google je tražio da se slučaj odbaci, ali okružni sudija Lucy Koh je u presudi istakla da kompanija “nije obavijestila korisnike da Google učestvuje u navodnom prikupljanju podataka dok je korisnik u incognito modu”.

Kompanija je u sudskoj bilješci istakla da korisnicima jasno stavlja do znanja da “anonimno” ne znači “nevidljivo”, te da aktivnost korisnika tokom sesije može biti vidljiva web lokacijama koje se posjećuju i bilo kojim nezavisnim analitičkim ili oglasnim uslugama koje ti sajtovi koriste.

Zvaničnik Google-a je dodao da Chrome-ov incognito mod daje korisnicima mogućnost da pretražuju Internet a da se pri tome njihove aktivnosti ne čuvaju u pregledniku ili na uređajima.

Google je ranije ove godine istakao da ukida eksterne kolačiće za praćenje, kao i da ne planira da zamijeni te kolačiće nečim što može imati utjecaja na privatnost korisnika, iako to može da utječe na kompanijino oglašivačko poslovanje.

What do you think?

Written by admin

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Poklonim mu seks samo jednom na godinu, zato me on više voli

Zakerberg najavio naočale za teleportaciju