LAPD via The Sun
in

Muškarcu eksplodirao testis nakon što je policija pucala na njega gumenim metkom tokom protesta (VIDEO)

Jednom Muškarcu testis je eksplodirao nakon što je pogođen gumenim metkom tokom protesta protiv policijske brutalnosti.

LAPD via The Sun

Ben Montemayor (29) podigao je tužbu protiv šefa policije u Los Angelesu tvrdeći da su policajci koristili “prekomjernu silu” i kršili njegova ustavna prava kada je policajac pucao na njega tokom demonstracija u gradu prošlog ljeta.

U federalnoj tužbi, koja je podneta u ponedjeljak, navodi se da je Montemayor-ov desni testis nabrekao do veličine grejpa i liječnici su ga morali sastaviti, nakon što ga je “brzi plastični projektil od tvrde pjene” pogodio u prepone.

LAPD via The Sun

U pravnom zahtjevu Montemayor-a grad i šef LAPD-a Michel Moore proglašeni su optuženima, i osporava zaključak odjela za reviziju sile da je policajac bio u politici kad je pucao u Montemayor u junu 2020. godine, izvještava Los Angeles Times.

Obraćajući se novinama, Montemayor je rekao da se nada da njegov slučaj, kojim se traži neutvrđena količina štete, pomaže da se LAPD održi odgovornim i zaštiti budućim prosvjednicima.

On je rekao:

Koriste se neodgovorno. Pretjerani su. Ne želim da budu umanjene.

Još u junu, Montemayor je držao veliki natpis koji je pozivao na odbacivanje LAPD-a kada su policajci u zaštitnoj opremi počeli napredovati. Prema njegovoj tužbi, Montemayor nije čuo naredbu za raspršivanje, ali tvrdi da je još uvijek išao u smjeru za koji je vjerovao da policija želi da demonstranti krenu.

LAPD via The Sun

Sudski dokument kaže da su tada dva policajca pojurila naprijed, istrgnula mu znak iz ruku i odgurnula ga unatrag.

Tužba navodi:

Dok je gospodin Montemayor stajao tamo, nenaoružan, ne opirući se hapšenju, ne predstavljajući nikakvu prijetnju nikome oko sebe, i upravo nasilno gurnut, treći policajac udaljen manje od deset stopa usmjerio je svoj zeleni (40-milimetarski) bacač prema gospodinu Montemayoru i namjerno ga je pogodio u prepone brzim plastičnim projektilom od tvrde pjene.

Snimke policijske tjelesne kamere iz incidenta, koje su javno objavljene, pokazuju kako policajac odmahuje Montemayora unazad dok podiže ruke. Tada se može vidjeti policajca kako ga puca u prepone, prenosi The Sun.

LAPD politika ističe da bi policajci takvima projektilima trebali gađati demonstrante samo ako oni predstavljaju fizičku prijetnju policajcima, a ne samo zbog nepoštivanja naloga za rasipanje.

Nakon što su pucali, oba testisa Montemayora odmah su nabrekla, a desni je narastao do veličine grejpa, navodi se u njegovoj tužbi.

Doktori u obližnjoj hitnoj pomoći izvršili su ultrazvuk skrotuma, a nakon što su Montemayoru rekli da riskira da izgubi testise, hitno su ga odveli na operaciju. Zatim je podvrgnut operaciji koja je uključivala “ponovno sastavljanje dijelova njegovog testisa koji su eksplodirali”, navodi se u tužbi.

U objavi na Instagramu u to vrijeme, Montemayor, filmaš iz LA-a, rekao je:

Hirurg se plašio da će izgubiti vrijeme, mogao bih u potpunosti izgubiti testis.

Getty Images

Od pucnjave, Montemayor tvrdi da je bio podvrgnut fizikalnoj terapiji i još uvijek pati od emocionalne nevolje i traume, tvrdi tužba. Kaže da ima “bljeskove napada” kad god vidi policajce. Tužba također označava Montemayor-ovo postupanje kao “stravičan primjer neopravdane policijske zloupotrebe i odmazde Prvog amandmana nasilno odmjerenih protiv mirnih demonstranata”.

Jedan od njegovih advokata, Dan Stormer, rekao je da LAPD mora odgovarati. Stormer je rekao:

Civilizirano društvo ne može preživjeti ako se policiji dozvoli da divlja na ulicama. LAPD je izvan kontrole.

Krompir za duži post:

What do you think?

361 points
Upvote Downvote

Written by Zara Clauda

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

Napio se u kafani i probudio se u drugom gradu i državi

U Titovoj vili od 160 mil. € piće je teklo u potocima, dovodile su se žene. Spasit će je EU fondovi