in

Na ovom ostrvu u Norveškoj je zabranjeno umrijeti, a za to postoji veoma validan razlog

Dijeljenja: |
15.4.2021. u 19:34

Nedavna epidemija antraksa u Rusiji potvrdila je ono što je jedan malo norveški grad znao još davno – da bi umiranje trebalo da bude ilegalno.

Arktički grad Longyearbyen, u kojem se 2.100 stanovnika trenutno bori protiv izuzetno niskih temperatura, donio je ovaj neobičan zakon 1950. godine.

Razlog za to krije se u permafrostu, koji sprečava raspadanje tijela na gradskom groblju, što znači da bi smrtonosni virusi mogli da prežive i dovedu u opasnost brojne živote ukoliko jednog dana dođe do odmrzavanja permafrosta.

To bi moglo da objasni i epidemiju antraksa u Rusiji 2016. godine, kada je toplotni talas odledio permafrost i doprineo širenju ove bakterijske bolesti sa mrtvog jelena na druge jelene, usmrtivši više od 2.300 jedinki.

Naučnici su takođe u leševima na Aljasci i u Longyearbyenu pronašli tragove španske groznice, pa danas smrtno bolesni stanovnici oslaze u druga mjesta da umru, dok se tijela onih koji iznenada preminu sahranjuju na grobljima u drugim gradovima.


Jedini izuzetak je kremacija, koja uništava ili deaktivira opasne viruse.
Trudnice se takođe podstiču na porođaj van grada, jer se na ovoj teritoriji – u arhipelagu Svalbard – nalazi samo jedna mala bolnica.

Inače, Longyearbyen  nije jednino mjesto na svijetu koje je zabranilo umiranje. Brojni gradovi u Italiji i Francuskoj donijeli su istu odluku zbog prenatrpanosti lokalnog groblja. (kurir.rs)

What do you think?

361 Points
Upvote Downvote

Written by Luna

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lapsus nasmijao regiju: “Ja sam primio ovu Raiffeisen vakcinu”

Medicinski fenomen: Rođena beba sa bijelom kosom, ali nema albinizam