in ,

Zvonimir Boban dobio novu funkciju u UEFA-i

U utorak, 20. aprila, Zvonimir Boban će biti i službeno postati šef nogometa UEFA-e, odnosno “chief of football UEFA”. Velikom željom i konkretnim djelovanjem predsjednika Aleksandera Čeferina, UEFA će tako dobiti prvog šefa nogometa u historiji. Činjenica da je u pitanju bivši veliki nogometaš, toj odluci čelnog čovjeka UEFA-e daje posebnu dimenziju.

Nema dvojbe da je to za Bobana (53) još jedno ogromno priznanje, nakon što je od marta 2016. do ljeta 2019. godine obavljao gotovo istovrsnu odgovornu funkciju u FIFA-i. Kako je radio u svjetskoj kući nogometa, kao desna ruka predsjednika Đanija Infantina (Giannia), možda najbolju ocjenu daje i ova inicijativa Čeferina.
Slovenački advokatv je upravo 2016. godine postao čelnik UEFA-e i u mnoštvo navrata bio je u institucionalnim saradnjama i kontaktima s FIFA-om, odnosno Zvonimirom Bobanom. Podsjetimo se, u vrijeme kada je Boban bio sa Infantinom u FIFA-i krenule su velike reforme, od kojih je epohalna ona sa uvođenjem VAR-a. U nogometnim institucijama svi znaju da je upravo Zvone Boban bio glavni promotor uvođenja tehnologije kao asistencije sudijama, te ju je osobno maksimalno nadgledao i u gotovo idealnom izdanju demonstracije njezine važnosti za nogomet afirmirao na SP-u u Rusiji. VAR je bio samo jedna i najznačajnija reforma, druge su vezane i za pravila igre, vraćanje kredibiliteta FIFA-i nakon godina afera i drugo, pišu Sportske novosti.

What do you think?

369 Points
Upvote Downvote

Written by admin

Tabela koju će pamtiti, Osijek slavio protiv Hajduka i izbio na prvo mjesto

Zoran Mamić ponovo došao u BiH, hoće li se vraćati u Hrvatsku