in

Postignut dogovor o osnivanju Superlige, predsjednik Reala izabran za čelnika

Dvanaest bogatih evropskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog takmičenja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog takmičenja.

– Do osnivanja nove lige došlo je u trenutku kada je svjetska pandemija koronavirusa ubrzala nestabilnost sadašnjeg ekonomskog modela u evropskom nogometu. Tokom godina su klubovi osnivači ove lige imali za cilj popraviti kvalitetu i intenzitet postojećih evropskih takmičenja, a posebno stvoriti turnir na kojem bi se najbolji klubovi i igrači mogli češće međusobno takmičiti – navedeno je u priopćenju Real Madrida, kluba s rekordnih 13 naslova prvaka Evrope.

Klubovi podijeljeni u dvije grupe

Predsjednik “kraljevskog kluba” Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige.

– Pomoći ćemo nogometu na svim razinama da dobije svoje odgovarajuće mjesto u svijetu – izjavio je Perez.
– Nogomet je jedini globalni sport s više od četiri miliona gledatelja pa je naša odgovornost kao velikih klubova odgovoriti željama navijača – dodao je.
U tom novom takmičenju sudjelovali bi španski Real Madrid, Barcelona i Atletiko Madrid, zatim engleski Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.
– Premijerna sezona bi počela što je prije moguće – navedeno je u priopćenju.
Utakmice bi se igrale tokom sedmice a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u avgustu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije grupe po 10 timova. Svaka bi ekipa odigrala sa svakom iz skupine po jednu utakmicu kući i u gostima, a onda bi po najbolje tri iz obje gruše ušle u četvrtfinale. Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije ekipe koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U četvrtfinalu i polufinalu bi klubovi igrali po utakmicu doma i u gostima dok je u finalu zamišljen jedan susret na neutralnom terenu.

FIFA i UEFA se oštro usprotivile projektu

Svjetska i evropska nogometna organizacija, FIFA i UEFA, prethodno su se oštro usprotivile tom projektu. Protivljenje je izrazio i organizator španskog prvenstva La Liga.

– Klubovi osnivači očekuju održati sastanak s FIFA-om i UEFA-om kako bi se pronašlo najbolje rješenje za održavanje Superlige – navedeno je u priopćenju 12 klubova.
Za potpredsjednike Superlige izabrani su Juventusov klupski predsjednik Andrea Anjeli (Agnelli) i Mančester junajtevo predsjednik Džoel Glejzer (Joel Glazer).
– Pandemija je otkrila da je potrebna jedna strateška vizija i komercijalni pristup kako bi se povećali vrijednost i dobit (…)”, poručio je Real Madrid.
– Posljednjih mjeseci je održan intenzivan dijalog s krovnim nogometnim organizacijama oko budućeg formata evropskih takmičenja. Smatramo da rješenja koja su ponudili regulatori tih takmičenja ne rješavaju fundamentalna pitanja, a ona se odnose na potrebu za ponudom kvalitetnijih utakmica i za dobivanjem dodatnog novca – dodao je u priopćenju.
Spomenutih 12 klubova namjerava kasnije uspostaviti istu takvu ligu i sa svojim ženskim timovima.

What do you think?

400 Points
Upvote Downvote

Written by Amar Spahic

UEFA zakazala hitan sastanak, sprema tužbu od 60 milijardi eura

Velikani žele svoju Superligu, UEFA im zaprijetila izbacivanjem iz Evrope i domaćih takmičenja