in

DNK Napoleona Bonaparte na aukciji

Privatni kolekcionari imaće rijetku priliku da kupe dio DNK Napoleona Bonaparte budući da će se tkanina umrljana krvlju, položena preko njegovog tijela tokom obdukcije, naći na aukciji povodom 200 godina od njegove smrti.

Aukcijska kuća Osenat prodaće 5. maja ukupno oko 360 predmeta, uz druge istaknute stvari, uključujući pramen Napoleonove kose, par njegovih svilenih čarapa i košulju dugih rukava na kojoj je crvenim koncem izvezeno slovo “N”.Procjenjuje se da krpa umrljana krvlju vrijedi do 15.000 eura.


Dolazi sa bilješkom koju je 1875. napisao vojvoda od Basana, čijem je ocu zavoj poklonio markiz Montolon, vojni general koji je slijedio Napoleona u progonstvo na Svetoj Jeleni i tamo ostao do careve smrti.


Kolekcija takođe uključuje ukrašeni tanjir koji je Napoleon koristio za ručavanje i kristalni pehar, kao i odjevne predmete.


Bivši francuski car umro je 5. maja 1821. u dobi od 51 godine na ostrvu Sveta Jelena u južnom Atlantskom okeanu, gdje su ga Britanci prognali poslije poraza 1815. u bici kod Vaterloa.

What do you think?

133 Points
Upvote Downvote

Written by Luna

Došao kod frizera da nauči kovrdžati kosu svoje supruge jer ona to više ne može sama

Razvode se Bil i Melinda Gejts