in

Tragična sudbina djevojčice Genie Roditelji su je zatočili u sobi 12 godina, imala je pelene, nije smjela ispuštati zvukove i stalno je bila zavezana. Liječnike je potpuno šokiralo njezino stanje…

Jednu djevojčicu roditelji su 12 godina držali u potpunoj izolaciji u sobi njihove obiteljske kuće u Los Angelesu. Rođena je 1957. godine u obitelji Wiley i otac ju je zatvorio tamo kad je imala 20 mjeseci jer je smatrao da je mentalno retardirana.

Mislio je da će ubrzo umrijeti. Bila je gotovo stalno privezana za kolijevku ili za maleni WC. Tijekom noći je bila vezana u vreću za spavanje, položena u krevetić prekriven željeznom mrežom. 

Ona je bila posljednje i drugo preživjelo dijete od četvero koliko je rođeno u braku njezinih potpuno neobrazovanih roditelja. Njezinih dvoje braće umrli su kao bebe zbog nebrige.

Majka joj je bila gotovo slijepa na desno oko, a budući da ju je suprug žestoko tukao to joj je dodatno uništio vid. Nije ju puštao iz kuće, a strašno ga je nervirala buka koju su radila djeca.

Djevojčica je redovito dobivala batine ako bi ispuštala zvukove. Kako bi je uplašio, otac je glumio psa – lajao je na nju i grebao je noktima.

U kući nije bilo radija ni televizora, a ukućani nisu razgovarali.

Hranili su je minimalno i to samo s mekom, dječjom hranom. U sobici u kojoj je bila zatvorena je mogla čuti zvukove prometa u daljini, susjeda koji je vježbao klavir i kroz malo otvorenog prozora je imala pogled na susjedov zid i malo neba.

Kuću je smio napuštati samo otac ili sin kada je krenuo u školu. Otac je često sjedio u dnevnom boravku sa sačmaricom u krilu i nikome nije dopuštao da uđe u kuću. Vodio je dnevnik u kojem je opisivao “brigu” za svoju obitelj. Majka je već bila potpuno slijepa, a sina je držao u pokornosti čestim prebijanjem i prijetnjom da će ubiti majku ukoliko progovori.

Krajem listopada 1970. godine, nakon velike svađe, majka je s djevojčicom pobjegla k svojim roditeljima. Sin je tada već otišao od kuće. Kad je otišla u socijalnu službu kako bi dobila naknadu socijalni radnik zamijetio da se njena kćer neobično ponaša. Smatrao je da ima 6 ili 7 godina, te da je možda autistična. Šokiralo ga je kad je doznao da ima 13 godina.

Pozvana je policija, roditelji su uhićeni, a malena je odvedena na liječenje.

Psiholog koji ju je proučavao je ustvrdio da je ona najteži primjer zanemarivanja koji je ikada vidio. U bolnici su je nazvali Genie.

Imala je 27 kilograma i bila je visoka 137 centimetara. Motoričke sposobnosti su joj bile vrlo slabe, nije mogla uspravno stajati ni potpuno ispružiti udove. Mogla je poduzimati samo male fizičke aktivnosti. Hranu je stavljala u usta i cuclala sve dok je slina ne bi rastvorila.

Premda je imala normalan vid nije mogla fokusirati stvari na udaljenosti većoj od 3 metra (dimenzije sobe u kojoj je bila zatvorena). Bila je potpuno inkontinentna i nije reagirala na promjene temperature. Nije dopuštala da je se dotakne.

Na prvim testiranjima mentalne dobi ostvarila je rezultat 13-mjesečne bebe. Znala je reći i razumjela je samo dva izraza “stop it” (prestani) i “no more” (ne više, dosta).

Uhićeni roditelji nisu željeli pričati, ali je brat iznosio sve više detalja.

Otac je počinio samoubojstvo prije suđenja. Optužbe protiv majke su odbačene zbog sljepoće i batina koje je dobivala od supruga.

Nakon nekoliko mjeseci oporavka u bolnici, djevojčica je voljela slušati i gledati sviranje klavira. Polako je počela pokazavati emocije kad su joj poznate osobe dolazile i odlazile od nje. Do kraja godine dva puta tjedno ju je počela posjećivati majka.

Genie je nakon toga provela 4 godine u obitelji Rigler koja je imala troje djece. Rigler je bio s Genie od samih početaka hospitalizacije, a njegova supruga je bila socijalna radnica specijalizirana za ljudski razvoj.

Kad je navršila 18 godina, njezina majka je izrazila spremnost na zajednički život. Tu je odluku ubrzao prestanak financiranja istraživanja napretka razvoja Genie.

No, nije se mogla brinuti za nju. Nesretna djevojka bila je tijekom života u barem četiri doma za retardirane osobe, te je pritom prošla kroz teška zlostavljanja. Gotovo je u potpunosti prestala govoriti.

Genie danas živi na nepoznatoj lokaciji u okolici Los Angelesa na skrbništvu države Kalifornije.

What do you think?

151 Points
Upvote Downvote

Written by Zara Clauda

‘Skinula sam se jer mi je postalo vruće’ Djevojka im je trebala čuvati pse dok su bili na putu, a njezinu prljavu tajnu je razotkrila skrivena kamera

GUMICE NA MASKAMA MOGU BITI SMRTONOSNE: Veterinarski fakultet objavio važan apel građanima: ‘Zabilježeni su slučajevi zapetljavanja’