in

Koliko košta sat vožnje Titovog skupcjenog Kadilaka

Službena ljetnja rezidencija Josipa Broza Tita tri decenije bila je na Brionskim ostrvima u Istri. Jedna od atrakcija Briona je tamno-zeleni Kadilak, koji su Titu poklonili jugoslovenski iseljenici iz Kanade 1953. godine.

Titov kabriolet dugačak je 560 centimetara, širok 200 centimetara, ima motor zapremine 5.000 kubnih centimetara, snage 260 KS i osam cilindara, i – u odličnom je stanju.

Hajek izajmila Kadilak

Doživotni predsjednik Jugoslavije u njemu je, do 1979. godine, po Brionima vozio brojne državnike poput egipatskog predsjednika Abdela Nasera, indijsku premijerku Indiru Gandi (Gandhi), ali i glumačke zvijezde Sofiju Loren, Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) i Ričarda Bartona (Richard Burton).

Tito: Rezidencija na Brionima

U sadašnjem Nacionalnom parku Brioni, Titov Kadilak može se iznajmiti za vožnju po ostrvu. Sat najma Brozovog oldtajmera staje 10.000 kuna (1.350) eura.
Posljednja poznata ličnost iz svetskog džet-seta koja je iznajmila raritetni automobil je američka glumica Salma Hajek (Hayek) koja je snimala film u Hrvatskoj prije dve godine.

What do you think?

281 Points
Upvote Downvote

Written by Luna

Belgijski farmer nehotice prekrojio granicu sa Francuskom

Ruski bloger preminuo nakon što je 40 dana gladovao zbog izazova