Zanimljivo

Omiljeni konobar Srednje Bosne: U pandemiji sam gostima govorio “bakšiš ne prenosi koronu”

Semir Krnjić iz Novog Travnika je konobar u Omladinskom hotelu na Rostovu. Svoj posao radi iz ljubavi, a velika strast mu je također i poezija. Kako kaže, biti konobar je naporan posao, i fizički i psihički. Zahtjeva mnogo sabura, živaca i izdržljivosti. Svakodnevno sreće mnogo ljudi svakakvih profila pa se trudi da bude što uspješniji i profesionalniji. Ipak, uz smjeh dodaje da su konobari uvijek imali najviše djevojaka.
– Ljubav prema poslu i prema pisanju je ljubav koja mene održava, moja mirna luka. Trudim se da svoje slobodno vrijeme posvetim pisanju poezije, a često i u pauzi na poslu napišem koji stih.
– Inspiraciju pronalazim u svemu; u ljudima, pojavam, insanu i hajvanu.

U kafanu se uvijek išlo radi konobara

Dobar konobar u ugostiteljskom objektu je odradio pola posla. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se gosti odlučuju za neki restoran ili kafić, jeste upravo njegovo osoblje. Semir kaže da se u kafanu uvijek išlo radi konobara.
Dobrom i ljubaznom konobaru po pravilu sljeduje bakšiš. A ukoliko se desi da je i gost isto tako dobar i darežljiv, može se desiti da bakšiš bude u velikoj svoti.
– Tokom pandemije koronavirusa, u vrijeme kada je domaća privreda zakazala, nisam gubio vedri duh. Često sam se s gostima šalio govoreći: “Dragi gosti, bakšiš ne prenosi koronu – rekao je Semir.Prisjeća se da je od jednog gosta dobio bakšiš i iznosu od čak 400 KM. 

Bosna i Hercegovina može da bude mala Švicarska

U vrijeme kada veliki dio omladine odlazi van zemlje, u potrazi za poslom i boljim životom, Semir se nada da će doći vrijeme kada će stranci dolaziti u BiH i tražiti posao.
Dodaje još da pametan ide tamo gdje je bolje, a sanjar i romantik tamo gdje mu paše
– Mislim da je oko 70 posto moje generacije otišlo u inostranstvo. Ipak, nije svejedno za one koji su prije 25 godina branili krvlju i životom ovu zemlju, da sada njihovo dijete odlazi izvan granica svoje domovine. Narod ne odlazi samo zbog plate i novca, već i zbog nepravde, loših navika, lošeg načina života – kaže ovaj mladić. 

More articles Novi Travnik
Više o temi Novi Travnik

Leave your vote

133 Points
Upvote Downvote

Related Articles

Back to top button
close

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima.