Zanimljivo

Malo ostrvo u Hrvatskoj koje podsjeća na otisak prsta

Iako planeta Zemlja nudi mnoga prirodna bogatstva, jedno takvo, moglo bi se reći, nalazi se baš u našem komšiluku.Drevne gradske zidine, smaragdni vodopadi, amfiteatri za borbe gladijatora, ostrva čija površina izgleda kao površina Mjeseca, safirne lagune… Zvuči kao zemlja iz romana, zar ne? Ipak, sve se to može pronaći u Hrvatskoj.
Ljudi se često pitaju ko je “kreirao” ostrvo otisak prsta. Da li je možda vječtačka kreacija ili je, pak, prirodno čudo? Odgovor je – i jedno i drugo. Izgled ostrva dolazi od strukture, takozvanih, suhi zidova koja se prostire duž cijelog ostrva.
Zidovi se granaju u valovitim, kružnim pokretima, pa izgledaju poput otiska ljudskog prsta. U kombinaciji s kružnim oblikom teritorija, staze kamenih zidova daju ostrvu jedinstven izgled, koji nepogrešivo podsjeća na ljudski otisak prsta kad se gleda odozgo.

Ostrvo Baljenac se nalazi uz šibensko ostrvo Kaprije, a stanovnici ovog mjesta su koristili neobično ostrvo kao svojevrsno poljoprivredno područje. Uspjeli su da očiste divlju vegetaciju i golim rukama izgrade zidove, a sve u cilju stvaranja vinograda i šuma, gdje bi mogli saditi smokve i drugo voće.

Danas, ovo malo ostrvo je pod zaštitom UNESCO-a i služi kao svjedočanstvo jedne historije.

Leave your vote

400 Points
Upvote Downvote

Related Articles

Back to top button
close

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima.