Zanimljivo

NASA objavila interaktivni video panorame Marsa

NASA-in rover “Perseverance”, koji istražuje Mars, poslao je na Zemlju fascinantne fotografije koje prikazuje panoramu Crvenog planeta. U tim fotografijama visoke rezolucije posebno je to što obuhvaćaju pogled na okolicu rovera u krateru Jezero u širini od 360 stepeni.

Rover je fotografije snimio između 15. i 26. aprila, pa je na njoj moguće uočiti i mali helikopter “Ingenuity”. Panorama, koju su stručnjaci u NASA-i sastavili od 992 individualne fotografije, nastala je zahvaljujući “desnom oku” roverove kamere. Kad se sve zbroji, na fotografiji su 2,4 milijarde piksela.Što je tačno Perseverance vidio i čuo oko sebe, možete provjeriti i sami jer je NASA objavila interaktivni video i fotografiju po kojoj je moguće istraživati panoramu i naići na neka bitna mjesta poput mjesta slijetanja samog rovera.

Otkako je sletio na površinu Marsa 18. februara, “Perseverance” je bio prilično zauzet. Uspješno je otpustio helikopter “Ingenuity”, snimio njegov prvi let, demonstrirao mogućnost stvaranja kisika iz atmosfere Marsa, snimio atmosferske zvukove i napravio više od 75.000 fotografija.

A to je samo početak. Tokom sljedećih mjeseci, najavili su iz NASA-e, “Perseverance” će istraživati površinu Marsa i uzeti prve uzorke tla koji će potom, u nekoj od sljedećih misija, biti dostavljeni na Zemlju.
 

Leave your vote

400 Points
Upvote Downvote

Related Articles

Back to top button
close

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima.