Zanimljivo

Prvi put se pojavio Miki Maus u crtiću “Parabrod Willy”

Danas je 19. septembar 2021. godinem a na ovaj datum u historiji su se desile mnoge stvari.U nastavku su neke od njih.636. Arapske snage predvođene Halidom ibn Validom zauzele su Damask od Vizantinaca.
1356. Engleska vojska pod vođstvom Crnog Princa, sina kralja Edwarda III, u bici kod Poitiersa porazila je vojsku francuskog kralja Jeana II, čime je okončana prva faza Stogodišnjeg rata. Istog dana 1370. Crni Princ je zauzeo i opustošio Limoges.
1888. Prvo svjetsko takmičenje za izbor ljepotice održano je u belgijskoj banji Spa, a prva zvanično najljepša žena na planeti je postala 18-godišnja Kreolka iz Guadalupe Berta Sukare.
1922. Rođen češki atletičar Emil Zatopek. Na OI u Londonu 1948. osvojio zlatnu medalju u trci na 10.000 metara, a 1952. na OI u Helsinkiju na 5.000, 10.000 i u maratonu. Oborio je 18 svjetskih rekorda i pobijedio zaredom u 69 trka.1928. “Parobrod Willy”, prvi animirani crtani film u kojem se pojavio Mickey Mouse, prikazan je u njujorškom bioskopu Colony Theater.

Odbrana Goražda

1955. U Argentini vojska zbacila sa vlasti predsjednika Juana Dominga Perona, koji je izbjegao i do 1973. živio u inostranstvu. Po povratku u zemlju, ponovo je izabran za predsjednika i bio na čelu države do smrti 1974.1957. Amerikanci u Nevadi izvršili prve podzemne nuklearne probe.1961. Građani Jamajke se na referendumu izjasnili za izdvajanje zemlje iz Zapadnoindijske Federacije.1985. U glavnom gradu Meksika Siudad Meksiku i okolini u zemljotresu poginulo oko 12.000, a ranjeno 40.000 ljudi.1989. U eksploziji aviona DC-10 francuske kompanije UTA na liniji Brazavil – Pariz, iznad Nigera, za koju je kasnije optužena Libija, poginuli su svi putnici i članovi posade (171).1991. Kolone tenkova JNA krenule iz Beograda prema Hrvatskoj, gdje su počeli sukobi srpskih naoružanih grupa i hrvatske policije. Hrvatska je 25. juna 1991. proglasila samostalnost i izdvojila se iz SFR Jugoslavije.1992. U operaciji Drina goraždanski borci 43. i 31. drinske brigade Armije BiH nakon četiri dana ofanzive oslobodili desnu obalu okupirane teritorije Goražda. Razbijena su neprijateljska uporišta na Kolijevkama i Biljinu, oslobođena naselja Bare, Krsnica, Zupčići, Potkozara i još neka sela. Tada je cijeli teritorij općine Goražde bio slobodan.

SAD zaprijetile da će napasti talibane ukoliko ne predaju Bin Ladena

1992. Savjet bezbjednosti UN-a isključio je SR Jugoslaviju iz svjetske organizacije, osporivši joj pravo da automatski naslijedi SFRJ. SRJ je ponovo postala članica UN-a 2. novembra 2000. godine, nakon što je demokratska opozicija preuzela vlast u Srbiji.1994. Američke trupe iskrcale se na Haiti u operaciji koju je Vašington označio kao ponovno uspostavljanje demokratije u toj zemlji.1999. U Beogradu umro Pavle Ivić, jedan od vodećih jugoslovenskih lingvista.2001. Islamske vođe pozvale terorističkog lidera Osamu bin Ladena da dobrovoljno napusti Afganistan, ali mu nisu odredile rok za izlazak iz zemlje. SAD zaprijetile da će napasti talibane ukoliko ne predaju Bin Ladena.2003. Bivši američki predsjednik Bill Clinton posjetio je Prištinu, gdje je proglašen za počasnog doktora Prištinskog univerziteta.2006. Na Tajlandu izvršen državni udar u kojem je zbačen premijer Taksin Šinavatra koji je u to vrijeme bio na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.2008. Umro Mauricio Kagel, jedan od najznačajnijih savremenih kompozitora, koji se bavio filmom, esejistikom, kamernom muzikom, komponovao je za radiodrame i imao ključan uticaj u oblasti instrumentalnog teatra.

Leave your vote

400 Points
Upvote Downvote

Related Articles

Back to top button
close

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima.